Hálaadó Nemzeti Zarándoklat Fatimába

2022. október 17-21.
(5 nap / 4 éjszaka)   (MEGTELT)
Kántor:
Kája Sándor, Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika
Lelkivezetők:
Erdő Péter bíboros, prímás és Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök
Zarándoklatvezető:
Kuzmányi István diakónus
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai a 2019. tavaszi ülésszakon arra buzdították a híveket, hogy minél többen imádkozzunk együtt a fatimai magyar kálváriánál a Szűzanyához. Több, mint másfél százan vettek részt a meghirdetett nemzeti zarándoklaton, melynek vezetője Palánki Ferenc püspök volt. A főpásztor 2019. október 28-án (hétfőn), a kegyhelyen celebrált szentmisén, felajánlotta a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a fatimai Szűzanyának. Hálaadó nemzeti zarándoklatunk a nagy sikerrel zárult NEK után, mindezek lezárásaként kerül megrendezésre.
Utazás:
repülővel Bécs – Lisszabon – Bécs útvonalon, Portugáliában autóbusszal. Budapest – Bécs – Budapest autóbuszos transzfer.
Szállás:
hotel *** (2-3 ágyas szobák fürdőszobával)
Ellátás:
reggeli és fakultatív vacsora
Program:
1.nap / hétfő: Budapest – Bécs – Lisszabon – Fatima
A reggeli órákban transzfer Budapestről a bécsi repülőtérre, majd utazás menetrendszerinti repülőjárattal Lisszabonba. Megérkezés utazás Fatimába, szobák elfoglalása (4 éj) és vacsora. A fatimai kegyhely történetének kezdete 1917-re nyúlik vissza, amikor három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent Szűz Mária. Azóta minden évben több mint 5 millió ember látogat el a zarándokhelyre.
 
2.nap / kedd: Santarém – Fatima
Reggeli után Palánki Ferenc megyéspüspök vezetésével keresztút a fatimai magyar kálvárián, majd ünnepi szentmise a Szent István-kápolna előtti téren. A szentmisét követően Ribatejo megye székhelyére, Santarémbe utazunk. Julius Caesar idejében fontos hivatali központ állt itt. Később a portugál királyok rendi gyűléseinek színhelye volt. A város a nevét egy, a VII. században élt apácáról kapta, aki mártírhalált halt, amikor a Nabăo folyóba dobták. Állítólag itt, a Tajo partjainál jelent meg újra. Óvárosi sétánk során felkeressük a Santíssimo Milagre-templomot, ahol az 1247-es eucharisztikus csoda relikviáit őrzik. Közös imádság és hódolat a templomban. A kora délutáni órákban visszautazunk Fatimába. Koszorúzás Kondor Lajos fatimai szobránál. A verbita magyar szerzetes, 50 évet élt és dolgozott papként Portugáliában. Ő volt a lelke a világban szétszórt magyarság összefogásának is, amely lehetővé tette, hogy itt, Fatimában megépülhessen a magyar kálvária és a Szent István-kápolna. Vacsora és szállás Fatimában. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a szentélynél.
 
3.nap / szerda: Batalha – Nazaré – Sitió – Óbidos
Szentmise a Jelenések-kápolnájánál, majd reggeli a szállodában. Elsőként Batalhába utazunk, ahol a Mosteiro de Santa Maria da Vitória (Győzedelmes Szent Szűz) domonkos apátságot keressük fel. Az UNESCO világörökség részét képező gótikus és mánuel stílusú kolostor a portugál építészet remekműve. Napunkat Nazaré halászfalujában folytatjuk, mely nevét Szűz Máriáról kapta. A legenda szerint egy helyi nemes éppen szarvasra vadászott, amikor az állat egy szikla szélére ugrott, kevésen múlott, hogy a vadász lovával nem zuhant le a magasból. Ijedtében Szűz Mária nevét kiáltotta, aki megjelent mögötte és visszatartotta lovát. E helyen, a felső városrészben Sitióban, hálából épült a kicsiny Ermida da Memória-kápolna, ami az évek során zarándokhellyé vált. A tőszomszédságában található Nossa Senhora da Nazaré templomban a Nazaréi Miasszonyunk csodatévő kegyszobrát őrzik. Szabadprogramunk során mindkettőt érdemes megtekinteni vagy az időt a meredek sziklákkal szegélyezett homokos óceánparton tölteni, melynek során siklóval kirándulhatunk a város fölötti sziklaszirtre. Következő úti célunk Óbidos, mely 1833-ig a portugál királynők városa volt. A középkori városmagot és a szépen helyreállított falak, keskeny utcák, apró terek hangulatát a portugál és a külföldi turisták is nagyon kedvelik. Ismerkedés a városka főbb nevezetességeivel (Santa Maria templom, Porta da Vila, középkori épületek), majd szabadidő, hogy egyénileg is belemerülhessünk a városka hangulatába. Visszautazás Fatimába, vacsora a szállodában. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet; a harmadik tized második felének előimádkozása a zarándokcsoport tagjainak vezetésével.
 
4.nap / csütörtök: Fatima
A mai napot Fatimában töltjük. Elsőként a neobarokk Rózsafüzér Királynője bazilikát keressük fel, ahol a három látnok, Francisco, Jácinta és Lucia nyugszik. A bazilika előtti teret félkör alakú oszlopcsarnok szegélyezi. Ezen a téren, a jelenés pontos helyén áll a Jelenések kápolnája. Az itt található Szűzanya-szobor koronájában őrzik azt a golyót, melyet Szent II. János Pál testéből operáltak ki az 1981-es merénylet után. Hálaadó ünnepi szentmise a Jelenések-kápolnájában. A szentmise után szabadprogram. Kora délután Aljustrelben felkeressük a látnokok házait. Este vacsora a szálláshelyen, majd rózsafüzér és gyertyás körmenet; a rózsafüzér előimádkozása és a körmeneten a kegyszobor hordozása a zarándokcsoport tagjainak vezetésével.
 
5. nap / péntek: Fatima – Lisszabon – Bécs – Budapest
Kora reggel (hajnali) szentmise, majd reggeli után indulás Lisszabonba. Városnézés (busszal és gyalogosan), az ország fővárosában, Európa egyik legszebb városában, mely a Tejo folyó torkolatában hét dombra épült. A sétát a város szimbólumával, a Belém-toronnyal kezdjük, majd az egyik legfontosabb műemléképület, a Mosteirodos Jerónimos következik. Majd transzfer a repülőtérre, Bécsen keresztül hazautazás. Várható hazaérkezés a késő esti órákban.
Társítás: Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös szobába. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, utasunknak pedig a maradék 50%-ot kell megfizetnie.
A légitársaság a menetrendváltozás jogát fenntartja! Emiatt a programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
FONTOS: Az utazásukra vonatkozó jelenleg érvényes előírásokat (melyek indulásig változhatnak) az alábbi oldalak tartalmazzák:
MEGNÉZEM: Utazási tanácsok országonként .
MEGNÉZEM: Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt
 
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
 
Eltérően az utazási szerződésben foglaltaktól útlemondás esetén a foglalás időpontjától 60.000 Ft/fő repülőjegy törlési díjat számítunk fel.
 
A részvételi díjak 380 HUF/EUR árfolyamig érvényesek!
Részvételi díj:
219 900 Ft/fő, mely tartalmazza utazást repülővel Bécs – Lisszabon – Bécs útvonalon, repülőtéri illetéket, Portugáliában utazást autóbusszal, magyar idegenvezetőt a teljes út során, 4 éjszakai szállást, 4 alkalommal reggelit, a fentiekben felsorolt valamennyi programon való részvételt .
A részvételi díj nem tartalmazza 4 vacsora felárát: 20 000 Ft/fő, egyágyas felárat: 31 900 Ft/fő, útlemondási biztosítást, a részvételi díj árának 5%-a: 11 000 Ft/fő, baleset-, betegség és poggyászbiztosítást EUB Air&Cruise TOP kategóriában 80 éves korig: 3700 Ft/fő (a jelenlegi díjszabás szerint), a helyszínen kötelezően fizetendő szervízdíj, belépők és adományok árát: cca. 60 EUR/fő.
Utasbiztosítás:
Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 3 700 Ft/fő.
© Misszió Tours Utazási Iroda, 2019