Mátraverebély-Szentkút és Máriabesnyő - Gyümölcsoltó Boldogasszony zarándoklat

2022. március 26. szombat
Lelkivezető:
Görbe László piarista szerzetes
Utazás:
autóbusszal
Útvonal: Kecskemét – Budapest – Mátraverebély-Szentkút – Budapest – Kecskemét
Indulás:
05:30 óra, Kecskemét, Piarista templom.
Felszállási lehetőség: 07:00 óra, Budapest, Hősök terénél (Műjégpálya mellett).
Ellátás:
önellátás
Program:
Találkozó Kecskeméten a Piarista templom előtt. Felszállási lehetőség Budapesten a Hősök tere mellett. Tovább utazunk az M3-as autópályán a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre. A megérkezést követően beköszönés a kegytemplomban található kegyszoborhoz, majd ünnepi szentmise.
 
A kegyhely kialakulása Szent László király idejére tehető, és az első forrás fakadása is hozzá köthető. A hagyomány szerint 1091–92-ben a betörő pogány kunok elől menekülve egy széles és mély szakadékot ugratott át lovával, amelynek patája nyomából forrás fakadt. Az üldöző sereg megtorpant, László király pedig seregével később visszaverte a kunokat. Az első testi gyógyulás a XII. században történt, amikor egy néma pásztorfiú visszakapta beszélőképességét, miután ivott abból a forrásból, amelyet ma szent kútnak neveznek. Ezt a csodát a Szűzanyának tulajdonította a hagyomány. Az 1200-as évektől kezdődően és napjainkban is zarándokok sokasága keresi fel a kegyhelyet, amely 2006 óta Magyarország nemzeti kegyhelye.
 
Szabadprogram után zarándoklatunkat a Gödöllőhöz tartozó Máriabesnyőn folytatjuk, ahol egy székelykapun keresztül jutunk a kegyszobrot őrző bazilikába. Itt elvégezzük a Lorettói litániát Szűz Mária tiszteletére.
 
1758-ban gróf Grassalkovich Antal elhatározta, hogy birtokán lorettói kápolnát épít fogadalomból felesége gyógyulásáért egy ősi premontrei templomrom helyén. A gróf az itáliai Loretoból – ahol a Szent Házat, Szűz Mária názáreti házát rejti a bazilika – kegyszobor másolatot hozatott. A templomépítési munkálatok megkezdése után az egyik napszámos csodálatos álmot látott, melynek utasítása alapján a főoltár romjainál ásni kezdett, és egy 11 cm magas elefántcsontból készült Szűz Mária szobrot talált. A kápolna elkészülte után az imameghallgatások és csodás gyógyulások hírére egyre több zarándok érkezett, így a gróf kétszintes templomot és kapucinus kolostort építtetett a kápolnához. Máriabesnyő a környék és az ország egyik leglátogatottabb Mária-kegyhelyévé vált.
 
A kegytemplom meglátogatása után felkeressük az altemplomot a Grassalkovich kriptával, a Mária-kutat, a szabadtéri oltárt a mögötte található Szent Konrád-kúttal.
Hazautazás Budapestre és Kecskemétre, érkezés az esti órákban.
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Részvételi díj:
9 990 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét és a lelkivezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépők és adományok árát.

Vértessomló és Majk zarándoklat - Sarlós Boldogasszony búcsú

  2022. július 3.
A gyermekáldásért fohászkodók kegyhelye. A vértessomlói zarándoklat az egyik legkedveltebb egynapos programunk. A helyiek mindig megkülönböztetett szeretettel várják a missziós zarándokokat. Tovább...

Zarándoklat Győrbe és Pannonhalmára

  2022. szeptember 24.
Győrben legutóbb adventkor jártunk, most egy másik arcát nézhetjük meg. Szentmise, győri séta és rövid szabadprogram után Pannonhalma megtekintésével folytatjuk napunkat. Tovább...
© Misszió Tours Utazási Iroda, 2019